Translate

Showing posts with label merganser. Show all posts
Showing posts with label merganser. Show all posts

Thursday, November 15, 2018

Oklahoma Winter Bird Profile: Red-breasted Merganser



These thin, long-bodied ducks with the thin red bill and shaggy crest are definitely something to be seen.  They are found in small groups and will be observed in salt water in both sheltered coasts and bays.  They are less common inland, but will certainly make exceptions.

These birds are very similar to the Common Merganser who nests in cavities and favors fresh water.  These fish eaters are known as sawbills, as they are so equipped.  The most widespread of all the mergansers, this sexually dimorphic duck is a strong flyer, easily capable of reaching speeds of eighty miles per hour.  Unless it is breeding, it will be usually found at sea both inshore and well offshore.

This late breeder may not have fledged young until September, and it first breeds at the age of two, a notoriously late breeder.  Females incubate as the males tend to leave for points unknown in order to molt.  The species breeds further north and winters further south than the other species of mergansers.


                                                             Red-breasted Mergansers
                                                              Boomer Lake Park, 2017

Generally silent, during breeding times they have usually been found grunting and croaking.

Like the Common Merganser, these diving ducks will herd fish and drive them inland to have an easier time foraging.  They also hunt collectively.


Friday, November 2, 2018

Oklahoma Migratory Species Profile: Common Merganser



This merganser is often confused with the Red-breasted Merganser, but is it heavier and has a thicker bill.  The non-breeding adult also has a very contrasting white patch under the chin and at the throat.  In flight, it also shows more body white.

A large duck of mountains, lakes, and rivers, the Common Merganser is a tree, under tree root, nest box, or crevice nester that eats fish or other invertebrates.  They commonly will form a semicircle, forcing fish into the shallower water, making it easier to capture them.  These elegant birds are striking, with an unusual appearance that gives them a name for bad hair days.  They tend to sit low in the water, and besides the attractive colors, they have a serrated bill that they use for holding onto assorted seafood.  These diving ducks will winter as far south as Mexico, and at one time or another spend some of their time within the US keeping away from waters that freeze.




               Common Merganser in Cardiff
                           123rf.com

The male will abandon the family once the young hatch, and the female will stay with them for about a week after they fledge.  There is a photo on the internet that shows a female Common Merganser with 76 young, but most of these were adopted or just temporarily in her care.  A hen will lay up to a dozen or so eggs.  These birds utilize a creche system, which is basically a day care center where a matriarchal female is in charge of overseeing the young.  The sawbill becomes sexually mature at two years of age.

This species is climate threatened, and like many others are expanding their range in a northeasterly direction.

These ducks have been known to swallow large fish nearly a foot in length, and in the winter, these ducks can form large rafts.  They don't move well on land, but when forced to run from a predator, they often take an upright position.