Translate

Showing posts with label dabbling duck. Show all posts
Showing posts with label dabbling duck. Show all posts

Sunday, November 11, 2018

Oklahoma Winter Bird Profile: Gadwall




A duck with a rounded head and distant plainer plumage than most, the male is gray with black tail coverts.  Only when one observes the male at a closer range, is the discovery made of his innate beauty with subtle red patches on the forewing and black bordered white speculum seen in flight.  Occasionally the white speculum attribute is missing on the female.

The female resembles a female Mallard but her thin bill is orange only on both sides.

The species is common, sometimes found in the company of the American Wigeon.  If they are located with only their species, it is generally in small numbers.  The Gadwall are dabbling ducks, but not as gregarious as most.

It appears that global warming could shrink the migratory range, simply changing it to an extended version of the winter range over the next several decades.


                                                                    Gadwall Pair
                                                           Boomer Lake Park, 2014

These ducks breed in the north central US, along the Great Lakes and in patches in the northeast.  In Canada they breed in the Boreal Forest and the southwest coastal islands.

Preferring open wetlands, marshes or grasslands with dense fringe vegetation, or even moist fields, meadows, and prairies, this is a hardier species than most.  Not only do they have greater reproductive success, but they also fare much better during drought, as they are such an adaptable species.  Even though the male tends to leave the area during incubation, the female manages quite well without him.

As opportunists, the Gadwall will sometimes steal food from coots and other ducks.  Females will store nutrients via invertebrate fuel over the winter and spring, and she will lay an egg a day for sometimes up to twelve days.

Mallards and Gadwalls will hybridize.

Monday, September 17, 2018

Oklahoma Vagrants: Fulvous Whistling-Duck



pi-piTEEEW or pitheeew

Found in small flocks in shallow ponds or grassy marshes, this colorful duck can be active at night.  It also whistles continuously while in flight.  They run to take off while in the water, and will stretch the neck and legs down while landing.

This species started coming to Hackberry Flats in 2010 and still does so to the present day, but more often now.  It appears that this is the only location in the state that it frequents other than possibly Red Slough, but it was not in McCurtain County in 2018.

The fulvous tree duck is known to wander hundreds of miles in roving flocks, yet unlike the Black-bellied Whistling-Duck, they rarely perch in trees.


                                                           Fulvous Whistling-Duck
                                                                     TX 2015

Both diurnal and nocturnal this cavity nester breeds in southern Louisiana and Texas, and has large global range.  This rust colored duck with gray bill, long legs, and a distinctive white band is shown across the tail while in flight.  Though the are herbivorous, the female will partake of worms, insects, and mollusks prior to egg laying.  A quarter of her diet will consist of cereal grains while she is incubating.

They are susceptible to power line collisions and have trouble with pesticides used in rice crops, but despite this, as well as hunting, it still manages to be a species of least concern in its large sweep in the southern hemisphere.